Młóto browarniane jest to efekt uboczny warzenia piwa, a dokładniej pozostałości ziaren, sodu i drobinek np. jęczmienia, wykorzystywanego w jego produkcji. W ostatnich latach młóto browarniane, szczególnie suszone, zyskało na popularności wśród rolników. Coraz więcej hodowców decyduje się na ten produkt jako alternatywę dla dość drogich śrut poekstrakcyjnych.
Czym charakteryzuje się młóto browarniane?
Młóto browarniane zawiera w sobie od 22% do 24% białka i posiada podwyższony poziom lizyny i zmniejszony metioniny. Białko tej paszy jest mało podatne na rozkład w żwaczu krowy, zaś w jelicie cienkim strawność białka wynosi aż 85 %. Warto też pamiętać, że dzięki swojemu smakowi młóto browarniane jest chętnie jedzona przez bydło. Wszystkie te czynniki sprawiają, że młóto browarniane jest paszą mlekopędną. Poza tym zawiera w sobie szereg witamin, mikro i makroelementów oraz cukry w postaci pentozanów i pektyn. Dzięki selektywnym wyborze ziaren przez browarnie, pasza ta cechuję się niską zawartością mikro toksyn. Jedyną wadą młóta browarnianego jest jego dostępność, albowiem produkowany i sprzedawany jest najczęściej w sezonie wiosenno-letnim, gdy browary zwiększają produkcję piwa.
Dlaczego młóto browarniane suszone?
Przydatność spożycia młóta w stanie świeżym w lecie wynosi zaledwie 2-3 dni, a w okresie zimowych nieco dłużej, dlatego ważnym jest jego wysuszenie. Młóto browarniane suszone nadaje się do spożycia aż do 6-ciu miesięcy. Jest kilka sposobów konserwacji, jednak najlepszym jest zakiszanie w rękawach, gdyż nie pozwala on na utratę soków i zawartych w nich wartości odżywczych. Przed rozpoczęciem kiszenia młóto warto wymieszać z dodatkiem otręby pszennej lub suchej wysłodki buraczanej w proporcjach 100 kg na 1 tonę młóta. Ułatwia to zakiszenie, a uzyskany produkt jest dobrej jakości fermentacyjnej. Zalecane jest również dodanie kwasu propionowego lub benzoesanu sodu w proporcji 2-3 kg na tonę kiszonki, aby przyspieszyć cały proces i zapobiec przyszłemu psuciu się młóta.
Na co trzeba uważać.
Pomimo tego, że młóto browarniane suszone ma bardzo wiele zalet, to jest kilka rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Bardzo ważnym jest, aby przestrzegać zalecanych dawek. Dla krów dojnych wynosi ona około 8 kg, jednak przy użyciu młótu granulowanego, ilość tą zmniejszamy do 2-3 kg. Nadmiar młóta browarnianego powoduje biegunkę, prowadzi do podkwaszenia bydła i obniża zawartość tłuszczu w mleku. W ostateczności może skutkować również problemami rozrodczymi. Młóto browarniane jest przeznaczone dla krów mlekodajnych. Podawanie jego krowom zasuszonych będzie niosło za sobą komplikacje w okresie okołoporodowym.
Dodatkowe wskazówki.
Młóto browarniane suszone nie powinno być serwowane osobno. Jest ono uzupełnieniem białka w codziennym żywieniu i zaleca się wymieszanie młóta np. z kukurydzą; 1 kg suchego młóta na 4 kg paszy kukurydzianej, by poprawić bilans białkowo-energetyczny. Jak już we wstępie wspomniano, młóto browarniane jest alternatywą dla śrut poekstrakcyjnych. Jeden kilogram śruty można zastąpić 8 kg młóta. Młóto ze względu na swoją strukturę nadaje się idealnie jako element do TMR u, umożliwiając lepsze przechowywanie i dawkowanie paszy.
Podsumowując powyższe informacje, dochodzimy do wniosku, że młóto browarniane, szczególnie suszone, jest bardzo dobrym produktem żywieniowym dla bydła. Stosując się do wszystkich zaleceń, młóto na pewno poprawi kondycję krów i przyniesie wiele korzyści dla hodowców.